lundi 16 mai 2011

Tehnologia

Când luăm în considerare structurile noastre sociale şi ideologiile în societate, de foarte multe ori vedem guvernele, politicienii şi corporaţile ca directoare de organizare şi ca instituţii catalistice responsabile pentru calitatea vieţilor noastre. Acesta este, cu siguranţa, adevărul... dar numai într-o anumită măsură. Pe măsură ce timpul a trecut, fiinţele umane au devenit tot mai conştiente de natură, procesele sale, şi astfel au reuşit să tragă concluzia cu privire la modul de a limita natura în toată gloria ei creativă.
Rezultatul a fost Tehnologia, cea care ne separă pe noi oamenii de alte specii în măsura în care există funcţionalitatea. Noi avem abilitatea de a crea în foarte multe moduri. Dacă nu vrem să curăţăm canalul, putem concepe o maşină ca să îl cureţe în locul nostru.
La începutul Erei Industriale, marea majoritate a oamenilor au lucrat în fabrici. Astăzi, automatizarea cuprinde 90% din aproape toate fabricile. Aceasta a înlocuit oamenii şi a creat o industrie "a serviciilor" largă şi artificială cu scopul de a păstra oamenii în slujba pentru bani.
Acest model este foarte revelator. Implicarea este că automatizarea maşinii este în mod constant provocatoare pentru rolul general al muncii omului. Asta nu înseamnă că oamenii nu vor avea "nimic de făcut" pe măsură ce timpul trece. Complet contrariului... această implicaţie denotă eliberarea umanităţii de la muncă în care oamenii nu au grija de a se angaja, deci ei vor avea timp pentru a urmări ceea ce aleg. Pe de altă parte, este important să subliniem faptul că societatea de azi asumă o poziţie negativă faţa de umanitate, păstrând credinţa că dacă fiinţelor umane nu li s-au "cerut" să facă ceva, ei doar vor sta, vor lenevi şi nu vor face nimic. Aceasta este o propaganda absurdă.
Noţiunea de "timp liber" este o invenţie monetară, creată din cauza greului, baza fascistă a muncii în instituţia însăşi. Lenevia este, de fapt, o respingere a sistemului. Este o calitate care există doar ca urmare a opresiunii şi serviciului cerut.
Într-o societate adevărată nu ar putea exista nici un lucru ca "separarea muncii şi a timpului liber", pentru că oamenii ar trebui sa fie lăsaţi să urmărească ceea ce cred ei că este relevant. Pe o altă cale, se ia în considerare curiozitatea şi interesul unui copil. El sau ea nu va şti niciodată ce sunt banii... Vor avea nevoie să fie motivaţi de către bani ca să iasă şi să explore/creeze? Nu. Ei au un interes personal şi ei îl urmăresc fără recompensă. De fapt, cei mai mari contribuitori la societatea noastră, cum ar fi Einstein, Newton sau Galileo, au urmat ceea ce au făcut fără orice interes pentru bani. Ei au făcut acest lucru pentru că ei au vrut. Actul facerii şi contribuţiei a fost răsplata lor.
Punctul de aici se referă la faptul că banii nu reprezintă un stimulent adevărat pentru nimic şi ,ca atare pentru a gândi faptul că oamenii sunt în mod inerent leneşi şi corupţi. Lenevia şi corupţia sunt produse ale condiţiilor create de ăatre sistemul nostru social.
Acum, întorcându-ne la tehnologie, găsim faptul că acea calitate a vieţii, în ceea ce priveşte funcţionalitatea, a crescut foarte mult datorită beneficiilor instrumentelor tehnlogice pe care noi le-am creat. De la o maşina de tuns iarba la un ritm de decizie, tehnologia salvează vieţi şi micşorează timpul pe care noi trebuie să îl petrecem în activităţi dificile sau periculoase. De fapt, daca unul dintre paşi se decrementeaza destul de mult, este clar că mediul Tehnologic este cea mai importantă instituţie pe care o avem şi calea tehnologiei sociale ajutătoare (nu armele) ar trebui să fie cea mai mare prioritate a culturii.
În acelaşi timp, mediul tehnologic este adus de către un tren particular al gândirii, sau al procesului...acesta poate fi numit "Metoda Ştiinţifică". Carl Sagan a citat odată spunând ceva despre efectul " Societăţii ce acceptă cadourile ştiinţei, dar respinge metodele sale"
Acest lucru este foarte adevărat în era modernă, căci ceea ce publicul nu înţelege este că ştiinţa nu este doar un instrument... este o funcţionalitate aproape universală ce poate fi aplicată societăţii în multe moduri.
Este evident că tehnologiă îmbunătăţeşte vieţile noastre şi serveşte la cea mai mare eliberare a vieţii umane în domeniul material... deci de ce nu sunt aplicate metodele sale societăţii din mediul său?
Evident metoda ştiinţifică este folosită în mod constant pentru sisteme izolate dar ea nu a fost niciodată luată în considerare în cele mai multe moduri. Acest lucru este cauzat în mare masură de către superstiţiile vremurilor vechi care resping logica ştiinţei în favoarea uneia dogmatice, demodate şi foarte romanticizate asupra lumii.
Daca am fi avut opţiunea de a construi o societate de la zero, ce am fi făcut pentru a fi cea mai eficientă, durabilă şi umană? Aceasta este perspectiva noastră. Evident noi nu putem construi o societate de la zero, dar punctul este clar. Este timpul să ne oprim să ne gândim la interesul şi limitările banilor, şi să începem să ne gândim la posibilităţile pe care le avem aici pe pământ, în sensul cel mai larg.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire